Laat je huis spreken: ontdek waarom een lichtplan essentieel is voor jouw interieur!

Laat je huis spreken: ontdek waarom een lichtplan essentieel is voor jouw interieur!

Wat is precies een lichtplan?

Een goed ontworpen lichtplan is een ontwerp dat zorgvuldig is samengesteld om de juiste balans te creëren tussen functioneel en esthetisch licht in een bepaalde ruimte. Het omvat het bepalen van de juiste soorten armaturen, de optimale locatie ervan, de hoeveelheid licht die nodig is voor verschillende taken en activiteiten, en het gebruik van dimmers en andere regelaars om de lichtniveaus aan te passen aan de behoeften van de gebruikers en de sfeer die daarvoor gewenst is. 

Een lichtplan bestaat uit verschillende componenten die allemaal bijdragen aan het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit in een interieur. Makers Hands ontwerpt een lichtplan op basis van de volgende aspecten:

  1. De indeling: Het bepalen van de indeling en intekenen van de ruimte(s) en het opstellen van een kleurenpalet met bijbehorende materialen.
  2. Lichtarmaturen: Het kiezen van de juiste armaturen, zoals plafondlampen, wandlampen, spots, of vloerlampen, die passen bij de stijl en functie van de ruimte.
  3. Plaatsing van de armaturen: Het bepalen van de optimale locatie van de armaturen om de gewenste verlichting te bieden en de juiste sfeer te creëren.
  4. Lichtbronnen: Het selecteren van de juiste soorten verlichting, zoals LED, halogeen, of fluorescent, en het bepalen van de kleurtemperatuur en lichtsterkte die geschikt is voor de ruimte.
  5. Lichtregeling: Het gebruik van dimmers, timers, en andere regelaars om de lichtniveaus aan te passen aan de behoeften van de gebruikers en de activiteit die er plaatsvindt.

Een lichtplan gaat hand in hand met een kleurenplan

De invloed van licht op kleur

Licht is een continu spel van schaduw & contrast geprojecteerd op vorm, kleur en textuur. Met 'continue' bedoel ik dat licht de hele dag door veranderd van intensiteit en daardoor steeds een andere sfeer neerzet. Licht is daarom ook afhankelijk van kleur. Licht en schaduw veranderen de aard van een kleur op een bepaalde oppervlakte. Bijvoorbeeld, een felgekleurde muur kan er anders uitzien in natuurlijk daglicht dan bij kunstmatige verlichting. Beide brengen een bepaalde sfeer. Zo kan het zijn dat je die felgekleurde muur in koud licht heel erg kil vindt en associeert met een mystieke nachtelijke club, maar in warm licht ineens heel fijn voor je aanvoelt en het je doet denken aan een mooie warme zomeravond. Een lichtplan kan daarom alleen worden ontworpen wanneer de juiste kleuren zijn bepaald. Wil je meer weten over het gebruik van kleur in je interieur? Lees meer over de impact van kleur in je interieur.

Lichtontwerp in combinatie met vorm & textuur

De invloed van licht op vorm en textuur

Licht en schaduw hebben ook invloed op vorm en textuur van bijvoorbeeld een gestucte muur, behang en de meubels die daar tegenaan staan.  Het spel van licht en schaduw over een ruwe muur kan de textuur van de muur benadrukken, terwijl hetzelfde effect op een glad oppervlak minder merkbaar zal zijn. Dit kan ook belangrijk zijn bij het selecteren van materialen voor een ruimte, waarbij de textuur van een oppervlakte kan worden geaccentueerd of verzwakt door de manier waarop het licht erop valt. Zo kan de keuze voor 'veilige' witte, gladde muren ervoor zorgen dat de ruimte heel kil en onpersoonlijk aandoet. De keuze voor een op het eerste gezicht heftig behang, kan afgezwakt worden door het juiste gebruik van het licht waardoor deze ineens heel subtiel aanwezig is. 

Licht heeft ook invloed op de inrichting en vormgeving van de ruimte, zoals het gebruik van schaduwen om de contouren van een architectonisch element of een meubelstuk te benadrukken. Het design van een stoel of tafel kan vrij eenvoudig en strak zijn, zet dit tegen een warm uitgelichte pastel gekleurde muur, en er ontstaat een spel van harde en zachte tonen door de juiste toepassing van licht en kleur. Die strakke meubels nodigen je nu ineens van harte uit om plaats te nemen.

Waarom is een lichtplan de start van een persoonlijk interieur op maat?

De kunst van een goed ontworpen lichtplan is het vinden van de juiste balans tussen licht & schaduw, kleur & contrast en vorm & textuur. Wanneer deze elementen goed zijn uitgedacht en op elkaar worden afgestemd, vormen deze de start voor een persoonlijk interieur op maat. Een lichtplan vormt de basis voor zowel de sfeer als de functionaliteit van een interieur, daarom beschouw ik een lichtplan als een raamwerk voor het ontwerpen van jouw persoonlijke interieur op maat. Alles begint met een goede basis, en wanneer die staat, heb je alle vrijheid om te experimenteren met het ontwerp, en dat is waar ik het als kunstenaar voor doe.

Heb je professionele hulp nodig?

Wil je meer weten over de invloed van licht? Of wil je een persoonlijk lichtplan voor jouw interieur? Boek vrijblijvend een half uur kennismaken in met mij, Vera, en kom erachter wat ik voor jou kan betekenen. 

Over de schrijver
Met Makers Hands help ik, Vera, je met het realiseren van een persoonlijk interieur op maat. Want je interieur is een verlengstuk van jou, je familie, vrienden, het verleden, en het dagelijkse leven. Iedereen is anders, woont anders en heeft dus een eigen verhaal. Net als met kleding, draag je in je interieur uit wie jij bent/ jullie zijn, je interieur is als een weerspiegeling. Zoveel mensen, zoveel wensen, en daarom werk ik samen met onafhankelijke makers, kunstenaars en designers om daadwerkelijk persoonlijke interieurs te kunnen realiseren, gekenmerkt door unieke, handgemaakte meubels, kunst en accessoires. Makers Hands biedt volledige ontzorging: van schetsen tot 3D ontwerpen en van upcycling tot volledig opnieuw inrichten.